ENFLASYON ARAŞTIRMASI - YÖNTEM 25 Şubat 2025, 09:00

BİRLEŞİK KAMU-İŞ AÇLIK-YOKSULLUK SINIRI HESAPLAMASININ YÖNTEMİ HAKKINDA NOT
AÇLIK SINIRI: Açlık sınırı dengeli ve sağlıklı beslenme esas alınarak hesaplanmaktadır.
Araştırmada Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR’ın her ay düzenli olarak yaptığı gıda fiyatları araştırması kapsamında derlenen toplam 64 temel gıda maddesinden 62’sinin fiyatları esas alınmaktadır. Araştırmada kullanılan 62 gıda maddesinin TÜİK’in Tüketici Fiyatları Endeksi içerisindeki ağırlığı yüzde 20,28’i düzeyindedir. TÜİK’in Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunun ise yüzde 81,2’ini kapsamaktadır.
Araştırma kapsamında fiyatlar her ayın 20’sinde Ankara’da derlenmekte ve göreceli olarak piyasa payı en yüksek ürünlerin fiyatları derlenmeye çalışılmaktadır. Piyasa payı en fazla satılan ürünlerin belirlenmesinde on-line satış yapan zincir marketlerin filtreleri esas alınmaktadır.
Açlık sınırı, günlük çalışan bir yetişkin için 2.800 kalori, çalışan yetişkin kadın için 2.200 kalori, 7-9 yaş çocuk için 1,600 kalori ve 13-17 yaşındaki bir genç için de 3000 kalori esas alınarak hesaplanmaktadır. Bu kalori ihtiyacının günlük olarak hangi besin gruplarından alınabileceği bilgisi için aşağıdaki tabloya bakılabilir.
GÜNLÜK KALORİ İHTİYACI |
|
|
Kalori |
Et |
150 |
Yumurta (Adet) |
155 |
K. Bakliyat |
175 |
Süt- Yoğurt |
210 |
B. Peynir |
200 |
Patates |
115 |
K. Soğan |
20 |
Taze Meyve |
120 |
Taze Sebze |
200 |
Ekmek |
525 |
Pirinç |
130 |
Un |
175 |
Makarna-Şehriye |
130 |
Sıvı Yağ |
225 |
Şeker |
120 |
Bal-Pekmez |
120 |
Zeytin |
30 |
TOPLAM |
2800 |
YOKSULLUK SINIRI: Yoksulluk sınırı ise dengeli ve sağlıklı beslenebilmenin yanı sıra beslenme dışındaki gereksinimlerin de insan onuruna yaraşır bir şekilde karşılanması için yapılması gereken parasal harcama tutarını göstermektedir.
Yoksulluk sınırının hesaplanmasında araştırmanın başlangıcında gıdanın toplam hanehalkı harcamaları içerisindeki payı TÜİK’in Hanehalkı Tüketim Harcaması Araştırmalarının sonucuna paralel yüzde 24 olarak esas alınmıştır. Araştırma, TÜİK’in TÜFE endeksindeki ana harcama gruplarının “alkollü içki ve tütün” dışındakilerin tümünü kapsamaktadır. Gıda dışındaki mal ve hizmetlerin ağırlığı ise (100-24=76) olarak esas alınmıştır.
Gıda dışı harcamalar |
Giyim ve ayakkabı |
Barınma |
Ev eşyası |
Sağlık |
Ulaştırma |
Haberleşme |
Eğlence ve kültür |
Eğitim |
Otel |
Çeşitli mal ve hizmetler |
Bu yöntemle hesaplanan gıda dışındaki baz harcama tutarları, her ay TÜİK’in TÜFE endeksindeki artış oranları esas alınarak, yeniden hesaplanmaktadır.
Birleşik Kamu-İş Konfedarasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR’ın her ay düzenli olarak araştırdığı gıda fiyatları araştırması toplam 64 temel gıda maddesini kapsamaktadır. Araştırmada kullanılan 64 gıda maddesinin TÜİK’in Tüketici Fiyatları Endeksi içerisindeki ağırlığı yüzde 20,61 düzeyindedir. TÜİK’in Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunun ise yüzde 82,58’ini kapsamaktadır.
Dolayısıyla araştırmada temel alınan 64 madde, TÜİK’in Gıda ve Alkolsüz İçecekler sepetinin yüzde 83’üne yakınını oluşturmaktadır.
Araştırmada, ekmek, un bulgur ve makarna gibi gıda maddelerinin ağırlığı yüzde 17,55, et ve balık ürünlerinin ağırlığı yüzde 25,69, süt ve süt ürünlerinin ağırlığı yüzde 18,77, yağların ağırlığı yüzde 6,88, meyvenin ağırlığı yüzde 8,72, sebzenin ağırlığı yüzde 11,86, bakliyat ürünlerinin ağırlığı yüzde 1,39 ve diğer gıda maddelerinin ağırlığı da yüzde 9,12 düzeyindedir.
Araştırma kapsamında fiyatlar her ayın 20’sinde Ankara’da derlenmekte ve göreceli olarak piyasa payı en yüksek ürünlerin fiyatları derlenmeye çalışılmaktadır. Piyasa payı en fazla satılan ürünlerin belirlenmesinde on-line satış yapan zincir marketlerin filtreleri esas alınmaktadır.
GRUP/MADDE İSMİ |
GRUP/MADDE AĞIRLIĞI |
|
|
EKMEK-UN-BULGUR-MAK. |
17,5533 |
1 |
Pirinç |
1,2491 |
2 |
Buğday Unu |
2,4489 |
3 |
Bulgur |
0,7162 |
4 |
Ekmek |
12,0655 |
5 |
Makarna |
0,9416 |
6 |
Şehriye |
0,1321 |
|
ET-BALIK |
25,9643 |
7 |
Dana Eti |
10,4802 |
8 |
Koyun Eti |
4,4569 |
9 |
Tavuk Eti |
6,8304 |
10 |
Sucuk |
2,0925 |
11 |
Balık |
1,8343 |
|
SÜT YOĞURT |
18,7733 |
12 |
Süt |
3,6311 |
13 |
Yoğurt |
2,8604 |
14 |
Peynir Beyaz Peynir |
4,0350 |
15 |
Peynir Kaşar Peyniri |
1,8906 |
16 |
Tulum Peyniri |
0,7798 |
17 |
Yumurta |
3,9600 |
18 |
Tereyağı (Kahvaltılık) |
1,6164 |
|
YAĞ |
6,8816 |
19 |
Margarin |
0,5951 |
20 |
Zeytinyağı |
2,0472 |
21 |
Ayçiçek Yağı |
4,2392 |
|
MEYVE |
8,7156 |
22 |
Portakal |
0,7664 |
23 |
Üzüm |
0,6515 |
24 |
Armut |
0,2505 |
25 |
Çilek |
0,3468 |
26 |
Elma |
1,0475 |
27 |
Karpuz |
1,0762 |
28 |
Kavun |
0,4947 |
29 |
Limon |
0,5252 |
30 |
Mandalina |
0,7258 |
31 |
Muz |
1,4364 |
32 |
Şeftali |
0,3422 |
33 |
Ceviz içi |
1,0525 |
|
SEBZE |
11,8647 |
34 |
Çarliston Biber |
0,2248 |
35 |
Dolmalık Biber |
0,2128 |
36 |
Sivri Biber |
0,7528 |
37 |
Domates |
3,2854 |
38 |
Fasulye |
0,5024 |
39 |
Havuç |
0,3242 |
40 |
Ispanak |
0,2980 |
41 |
Kabak |
0,2480 |
42 |
Karnabahar |
0,1964 |
43 |
Kuru Soğan |
1,1023 |
44 |
Mantar |
0,2431 |
45 |
Marul |
0,3238 |
46 |
Maydanoz |
0,2495 |
47 |
Patlıcan |
0,7124 |
48 |
Pırasa |
0,1753 |
49 |
Salatalık |
1,3086 |
50 |
Sarımsak |
0,2492 |
51 |
Patates |
1,4556 |
|
BAKLİYAT |
1,3925 |
52 |
Kuru Fasulye |
0,4960 |
53 |
Nohut |
0,3142 |
54 |
Mercimek |
0,5823 |
|
DİĞER |
9,1247 |
55 |
Salça |
0,7977 |
56 |
Zeytin |
1,8243 |
57 |
Toz Şeker |
1,5866 |
58 |
Kesme Şeker |
0,2469 |
59 |
Bal |
0,7404 |
60 |
Pekmez |
0,2588 |
61 |
Tahin Helvası |
0,2833 |
62 |
Tuz |
0,1559 |
63 |
Kahve |
0,5693 |
64 |
Çay |
2,6615 |
|
TOPLAM |
100,00 |
DIĞER HABERLER
-
ÖZGÜR BASININ YANINDAYIZ!
28 Mart 2025, 10:04 -
BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU OLARAK TMMOB'U ZİYARET ETTİK
27 Mart 2025, 19:21 -
BİRLEŞİK KAMU İŞ OLARAK KESK'İ ZİYARET ETTİK
18 Mart 2025, 17:00 -
TÜKETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANIYORUZ!
27 Mart 2025, 13:09 -
EGEMENLİK KAYITSIZ, ŞARTSIZ MİLLETİNDİR!
26 Mart 2025, 12:19 -
SAĞLIKTA ŞİDDETE SON VERİN!
26 Mart 2025, 12:13 -
BİRLEŞİK KAMU-İŞ OLARAK TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİK
25 Mart 2025, 18:00 -
BİRLEŞİK KAMU-İŞ AÇLIK-YOKSULLUK ARAŞTIRMASI-MART 2025
25 Mart 2025, 10:01 -
GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN!
24 Mart 2025, 15:36 -
BİRLEŞİK KAMU İŞ “HALKIN ENFLASYONU” ARAŞTIRMASI MART 2025
24 Mart 2025, 10:54