HALKIN ENFLASYONU ARALIKTA DA YÜKSELDİ 31 Aralık 2017, 13:47
-GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ARALIK AYINDA HIZLANDI. ARALIKTA FIDA FİYATLARINDA KASIM AYINA GÖRE YÜZDE 1,69 ORANINDA ARTIŞ YAŞANIRKEN, SON DÖRT AYDAKİ TOPLAM ARTIŞ İSE YÜZDE 7,40 OLARAK GERÇEKLEŞTİ.
-ARALIKTA SEBZE FİYATLARI YÜZDE 11,56, BAKLİYAT FİYATLARI YÜZDE 3,99, ET-BALIK FİYATLARI YÜZDE 1,23 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İLE YUMURTA FİYATLARI İSE YÜZDE 1,24 ORANINDA ARTIŞ KAYDETTİ.
Halkın enflasyonunda (gıda fiyatları) sonbahar aylarında başlayan hızlı yükseliş eğilimi, kışın ilk ayı olan aralıkta da devam etti. Eylülde yüzde 2,58, ekimde yüzde 1,83, kasımda yüzde 1,12 olaran gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yaşanan artış, aralık ayında ise yüzde 1,69 olarak gerçekleşti. Parasının büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda bulunan yoksul halkın enflasyonu son dört ayda yüzde 7,4 oldu.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu AR-GE biriminin, Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının aralık ayı sonuçları, dar ve sabit gelirliler üzerindeki enflasyon baskınının dayanılmaz bir şekilde artmaya devam ettiğine işaret ediyor.
Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar yoksulların bütçesini zenginlere göre çok daha derinden etkiliyor.
Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre Türkiye’deki aileler gıda için harcadıkları her 100 liranın 18,7 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcıyor. Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 24,3’ünü oluşturuyor. Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 18’i buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,3 lirası tereyağı dışındaki yağlara,8,2 lirası meyveye, 13,3 lirası sebzeye 1,5 lirası bakliyata, 10,7 lirası ise diğer gıda ürünlerine ayrılıyor.
Bu arada TÜİK’in araştırmalarına göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor.
GIDA FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM (Aralık 2017) |
|||
Bir Önceki Aya Göre Değişim (%) |
Son Dört Aylık Değişim (%) |
Gıda Sepetindeki Ağırlığı (%) |
|
Pirinç, ekmek, bulgur, makarna v.b. |
-1,36 |
0,72 |
18,65 |
Et-Balık |
1,32 |
-4,26 |
24,30 |
Süt, süt ürünleri, yumurta |
1,24 |
9,85 |
18,01 |
Yağ |
0,48 |
2,39 |
5,30 |
Meyve |
-8,04 |
-7,16 |
8,24 |
Sebze |
11,56 |
46,70 |
13,29 |
Bakliyat |
3,99 |
8,04 |
1,51 |
Diğer |
4,10 |
10,91 |
10,71 |
Ortalama |
1,69 |
7,40 |
100,00 |
Aralık ayında pirinç, ekmek, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 1,36 oranında azalış yaşandı. İthalatla terbiye edilmeye çalışılan et-balık fiyatlarında yüzde 1,32 oranında yükseliş yaşanırken, süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamaları yüzde 1,24 oranında artış kaydetti. Aralık ayında katı ve sıvı yağ fiyatları yine yüzde 0,48 oranında arttı. Sadece mevsimlik meyvelerin dikkate alındığı meyve harcamaları yüzde 8,04 oranında azaldı. Sebze harcamaları ise yüzde 944,56 oranında artış kaydetti. Bakliyat fiyatları yüzde 3,99 oranında yükseldi. Diğer gıda fiyatlarında da yüzde 4,10 oranında artış yaşandı.
Araştırmanın yapılmaya başlandığı Eylül-Aralık 2017 döneminde ise pirinç, ekmek, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında Ağustos ayına göre yüzde 0,72 oranında artış yaşandı. Et-balık fiyatlarında ise yüzde 4,26 oranında azalış gözlenirken, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 9,85 oranında artış gösterdi. Son iki ayda katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 2,39 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 07,16 azalırken, sebze fiyatları ise yüzde 46,70 oranında artış kaydetti. Bakliyat fiyatları yüzde 8,04, diğer gıda fiyatları ise yüzde 10,91 oranında artış gösterdi.
HALKIN ENFLASYONU ARALIK ARAŞTIRMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLIYIN
BİRLEŞİK KAMU-İŞ
MERKEZ YÖNETİM KURULU
DIĞER HABERLER
-
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü Saygı, Sevgi ve Sonsuz Özlemle Andık
10 Kasım 2024, 15:45 -
10 Kasım Sadece Anmanın Değil Anlamanın ve Anlatmanın da Günüdür
09 Kasım 2024, 18:12 -
Eğitim İş Sendikamızın Mülakata Hayır Eylemine Destek Verdik
09 Kasım 2024, 17:45 -
2025 Sefalet Bütçesini ve Enflasyon Oranlarını Protesto Ettik
04 Kasım 2024, 16:10 -
BASINDA AÇLIK VE YOKSULLUK RAKAMLARI ARAŞTIRMASI EKİM-2024
04 Kasım 2024, 15:01 -
ESENYURT’A ATANAN KAYYUM, DEMOKRASİYE DARBEDİR
03 Kasım 2024, 14:17 -
Kamucu Tavır E-Bülten 2. Sayısıyla Yayında
03 Mart 2022, 18:26 -
Kamucu Tavır Dergimiz 2019 Güz Sayı:5
03 Kasım 2019, 18:15 -
Kamucu Tavır 2019 Yaz Sayı:4
03 Temmuz 2019, 18:12 -
Kamucu Tavır 2019 Bahar Sayı:3
03 Mayıs 2019, 17:38