TAŞRA YÖNETMELİĞİ 08 Mayıs 2025, 13:20
BİRLEŞİK KAMU-İŞ KONFEDERASYONU
Taşra Yönetmeliği
I.BÖLÜM
A-KAPSAM:
Bu yönetmelik, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'na bağlı sendikaların aynı il sınırları içerisindeki şubelerinin ve il temsilciliklerinin oluşturacağı İl Temsilciler Kurulu'nun ve Başkanının, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonumuzun yerellerdeki kurumsal işleyişi ile ilgili iş ve işlemleri kapsar.
B-AMAÇ:
Bu yönetmeliğin amacı, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'na bağlı sendikaların aynı il sınırları içerisindeki şubelerinin ve sendika İl Temsilciliklerinin arasındaki dayanışmayı, iş birliğini, eylem ve söylem birliğini geliştirmek, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından alınan kararların yerellerde etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla oluşturulan İl Temsilciler Kurulu ve İl Başkanının görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları düzenlemektir.
C-DAYANAK:
Bu yönetmelik; Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tüzüğünün 16. Maddesi (f) fıkrasına göre hazırlanmıştır.
D-TANIMLAR:
Genel Merkez: Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonudur.(Birleşik Kamu-İş)
Üye Sendika: Birleşik Kamu-İş Konfederasyonuna bağlı olan sendikalardır.
İl Temsilciler Kurulu: Birleşik Kamu-İş Konfederasyonuna üye sendikaların şube başkanları ve şube yönetim kurulundan seçilmiş 1(bir)’er kişi ve Sendika genel merkezlerince yetkilendirilmiş sendika il temsilcisi 1(bir) kişinin katılımı ile oluşan kuruldur.
İl Başkanı: Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nu kendi ilinde temsil etmek üzere İl Temsilciler kurulunda, şube yönetim kurulu üyeleri veya sendika genel merkez yönetim kurulunca yetkilendirilmiş il temsilcileri arasından seçilen kişidir.
II. BÖLÜM
A-İL TEMSİLCİLER KURULUNUN OLUŞUMU
Birleşik Kamu-1ş Konfederasyonuna üye sendikaların şube başkanları ile şube yönetim kurulları tarafından belirlenecek l(bir)'er seçilmiş şube yönetim kurulu üyesinden ve sendika genel merkezi tarafından yetkilendirilmiş il temsilcisinden oluşur.
B-İL TEMSİLİCİLER KURULUNUN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
1-İl Temsilciler Kurulu; şube ve kendi ilindeki konfederasyonumuza bağlı sendikaların temsilcilikler arasında eş güdümü sağlamak, konfederasyonumuzu daha etkin ve güçlü bir kurumsal yapıya kavuşturmak, illerde örgütlü olduğumuz sendikalarımızın üye sayılarını arttırmak, örgütlü olamadığımız sendikalarımızı örgütlemek, gündeme daha etkin ve hızlı müdahale etmek temelinde çalışmalarını sürdürür.
2-Konfederasyonun amaç, ilke, hedef ve politikalarını gerçekleşmesi için çaba gösterir. Bu amaç ve ilkeler doğrultusunda ilde örgütlenme ve üye kaydetme çalışmalarını takip eder. Sendikalar, sendika şubeleri ve il temsilcilikleri arasında iletişimi sağlar.
3-İl Temsilciler Kurulu'nun faaliyetleri Birleşik Kamu-Iş Konfederasyonu tüzüğüne, amaç, ilke ve kararlarına aykırı olamaz.
4-İl Temsilciler Kurulu ilk toplantısında İl başkanını 1(bir) hafta içinde belirler. İl başkanı seçim sonuç tutanağını konfederasyon genel merkezine gönderir.
5-İl Başkanı, konfederasyon Merkez Yönetim Kurulu ile koordineli çalışır. Konfederasyon Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumlu olarak çalışmalarını yürütür. Konfederasyon merkez yönetim kurulu tarafından alınan kararları uygular.
6-İl Temsilciler Kurulu 3(üç) ayda bir düzenli olarak toplanır. Ayrıca il başkanının çağrısı ile gerekli gördüğü durumlarda olağanüstü toplanır. Toplantı ve karar yeter sayısı üye tamsayısının salt çoğunluğudur. Oyların eşitliği halinde toplantıya başkanlık eden üyenin oy kullandığı taraf çoğunluğu sağlamış kabul edilir.
7-İl Temsilciler Kurulunu oluşturan şube ve il temsilcilikleri, yerellere özgü faaliyetlerin karara bağlanmasında, Konfederasyon genel merkez yönetim kurulunun onayını almak sureti ile uygulamaya koyar.
8-İl Temsilciler Kurulu'nun toplantı sonuçları en geç 1(bir) hafta içerisinde konfederasyon genel merkezine gönderir genel merkezin onayından sonra sendika şubelerine ve il Temsilciliklerine yazılı olarak bildirilir.
9-İl Temsilciler Kurulunu oluşturan şube ve İl Temsilcilikleri, faaliyetleri nedeniyle konfederasyon genel merkezine karşı sorumludur. İl Temsilciler Kurulu'nun yerelde planladığı faaliyetler, konfederasyon ve bağlı sendikaların genel merkezlerine bildirilir.
10-Olağan toplantıya mazeretsiz olarak üst üste 3 kez katılmayan İI Temsilciler Kurulu üyesinin üyeliği düşer. Üyesi bulunduğu sendika, boşalan üyeliğe yeni bir isim bildirir. Yapılan değişiklik Birleşik Kamu-Iş Konfederasyonu Genel Merkezine resmi yazıyla 1(bir) hafta içerisinde bildirilir.
11-Eylem ve etkinliklerde "Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu... (ili) İl Başkanlığı" ibaresi kullanılır.
12-İl Temsilcililer Kurulu'nun ildeki faaliyetlerinin mali ihtiyaçlarını karşılamak için bağlı sendikalar üye sayılarına göre bütçelerinden katkı sunar.
13-İl ve ilçelerdeki yöneticileri, sendikal çalışmalar hakkında bilgilendirir. Genel merkezin bilgisi ve onayı dâhilinde üyelerin mesleki, ekonomik, sosyal, kültürel bilgilerini ve deneyimlerini arttıracak kurs, seminer, konferans, panel, açık oturum, kurultay ve benzeri eğitim ve sosyal etkinlikleri düzenler. Tüzüğün 4. Maddesinde yer alan ilkeleri ve değerleri paylaştığımız demokratik kitle örgütleriyle konfederasyonumuzun tüzüğüne aykırı olmamak koşulu ile işbirliği yapar.
14-Genel merkez tarafından verilecek yetki çerçevesinde konser, tiyatro, sergi ve benzeri organizasyonlar düzenler.
15-Genel merkez tarafından ulaştırılması gereken bilgi ve belgeleri, şubeler ve temsilciler aracılığı ile üyelere ulaştırır.
İL BAŞKANI:
Konfederasyonumuzu kendi illinde temsil eder.
C-İL BAŞKANININ BELİRLENMESİ:
İl Başkanı, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunu kendi ilinde temsil etmek üzere Il Temsilciler Kuruluna seçilen şube yönetim kurulu üyeleri veya temsilcilik başkanları arasından seçilir.
İl Temsilciler kurulu en yaşlı üye başkanlığında toplanarak; İl başkanlığı seçim tarihini, yerini ve saatini belirleyerek temsilcilik kurulu üye listesi ile birlikte konfederasyon genel merkezine 1(bir) hafta içerisinde gönderir. Konfederasyon Genel Merkez Yönetim Kurulunca onaylanan kurul listesi seçim tutanağı ile birlikte il temsilciler kuruluna gönderilir. İl Temsilciler kurulu en yaşlı üye başkanlığında 15(on beş) gün içerisinde toplanarak, il temsilciler kurulunun üye tam sayısının salt çoğunluğu ile il başkanını belirler.
İl temsilcilik kurulu ve il başkanı seçim sonuç tutanağı en geç 1(bir) hafta içerisinde konfederasyon genel merkezine gönderilir. Konfederasyon genel merkez yönetim kurulunun düzenleyeceği yetki belgesi ile birlikte il başkanı kesinleşir.
İl Başkanı, görevine üyesi olduğu sendikanın olağan şube veya il temsilcilik genel kurul tarihine kadar devam eder. Olağan üstü genel kurul ile sendika şube yönetim kuruluna veya sendika il temsilcilik başkanlığına seçilemeyen üyenin il temsilcilik kurulundaki görevi sona erer. İl Temsilciler Kurulu İl başkanının istifası halinde İl Başkanını yeniden belirler.
D-İL BAŞKANININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI:
1-Konfederasyonun amaç ve ilkeleri doğrultusunda il sınırları içerisinde konfederasyonu temsil eder.
2-İl başkanları görevlerini kendi sendika binaļarında yürütürler.
3-İl Temsilciler Kurulu toplantılarına başkanlık eder. Çalışmaların düzenli, disiplinli ve planlı ilerlemesini sağlar.
4-Konfederasyon genel merkezinin bilgisi ve onayı ile yerel radyo ve televizyon gibi yayın araçlarından yararlanır.
5-İlgili şube ve temsilcilik başkanları ile birlikte ziyaret, kutlama, tebrik, açılış gibi sosyal etkinliklere katılır.
6-Çeşitli toplantılarda konfederasyonu temsil eder veya temsilci gönderir.
7-Konfederasyonun düzenlediği eylem ve etkinliklerde basın açıklamaların yapar ve eylemi yönetir. Ancak Konfederasyon Merkez Yönetim Kurulunun kararı olmaksızın konfederasyonu bağlayıcı açıklama ve taahhütte bulunamaz.
8-Konfederasyon Genel Merkezin düzenlediği miting, toplantı ve benzeri eylem ve etkinliklere o ilden topluca katılımı sağlar, gidiş ve dönüşlerde heyet ve gruba başkanlık eder.
9-Birleşik Kamu-Iş Konfederasyonu tarafından alınmış kararların üye sendikalara iletilmesini il genelinde eş güdümlü olarak yürütülmesini sağlar. Ayrıca iş kollarının farklı eylem ve etkinliklerinin güçlendirilmesi çalışmalarını da destekler.
10-İl Başkanı, İl Temsilciler Kuruluna katılan şube ve İl temsilciliklerinin gündeme dönük yazılı raporları ve Il Temsilciler Kurulu'nun kararları doğrultusunda çalışmalarını planlar ve yürütür
11-Konfederasyonumuza üye sendikaların eylem ve etkinliklerine destek verir. Yerellerdeki demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri ve dernekler ile ilişki kurar. Üye sendikaların üyelerinin ortak hukuksal, ekonomik, özlük sosyal, hak ve taleplerini ilgilendiren konularda çalışmalar yaparak, konfederasyon genel merkezine sunar.
12-Konfederasyon genel merkez yönetim kurulu tarafından gönderilen resmi yazıları il temsilciler kurulu üyelerine eş zamanlı olarak bildirir.
III. BÖLÜM
A-TUTULACAK EVRAKLAR:
İl Temsilciler Kurulunca Seyir Defteri, Gelen Evrak Defteri, Giden Evrak Defteri, Eylem-Etkinlik Dosyası, Gelen Evrak Dosyası, Giden Evrak Dosyası. Tutanak Dosyası oluşturulacaktır.
IV. BÖLÜM
A-TOPLANTI YETER VE KARAR SAYISI:
Konfederasyon il temsilciler kurulunun üye tam sayısının salt çoğunluğu toplantı karar ve yeter sayıdır.
Örneğin 18 üyesi bulunan konfederasyon il temsilciler kurulunun toplantı üye yeter sayısı 10 toplantı üye karar yeter sayısı da 10 dur
B-SON HÜKÜMLER:
Bu yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dışında uygulama yapılamaz. Bu yönetmelik Merkez Yönetim Kurulunun 03/05/2025 tarih ve 202 sayılı kararı ile onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
C-YÜRÜTME:
Bu yönetmelik hükümlerini Birleşik Kamu-İs, Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu tarafından yürütür.